Spring naar de inhoud

Biologisch basisvoedsel dat er toe doet

Het on-line en off-line aanbod van Alternatuur

Alternatuur verkoopt zowel online als offline biologisch basisvoedsel in zowel kleine als grotere verpakkingen van diverse bio-merkhouders of door Alternatuur vanaf grotere verpakkingen afgevulde hoeveelheden .
We bieden vooral ‘droogwaren’ aan die langer houdbaar zijn, maar ook ‘verswaren’ kunnen besteld worden. Bekijk het actueel aanbod in onze webshop of bekijk alle mogelijkheden op biofresh.be, de website van onze belangrijkste leverancier. Op deze biofresh.be worden geen prijzen getoond. Indien je ze evenmin in onze webwinkel te zien krijgt, vraag ze dan op bij Alternatuur (info@alternatuur.be).

Grote verpakkingen (zoals bijvoorbeeld 5 kg rijst) zijn voordelig voor gezinnen die voornamelijk biologisch voedsel gebruiken, voor cohousing- en andere groepen die samen biologisch aankopen.

Onze prijzen zijn voordelig. Ze zijn online en offline dezelfde

Offline? Dan bedoelen we ons BIO-WINKELTJE ZONNEWORTEL in ‘t Spek, Korte Spekstraat 16 in Hallaar.
Is ook het afhaaladres voor online bestellingen.
We hebben Zonnewortel als naam voor het winkeltje gekozen, omwille van z’n mooie gele bloemen die onze tuin in het najaar opvrolijken.
De ruime winteroogst van lekkere zonnewortels is mooi meegenomen. Zonnewortels zijn eetbaar, rauw o.a. geraspt samen met andere wortelsoorten, knolselder enz. Stoven met smaakmakers als bv. miso of bakken kan ook.

Betaalwijze in de winkel: contant of digitaal (payconiq)
Betaalwijze in de webshop: overschrijving
Uitleveringen: We leveren ook aan huis. Doen we zelf binnen regio Heist op den Berg, daar buiten via bpost.

Plastic-arm

De toekomst voor het bio-buurtwinkeltje is plastic-arm. Zie info over plasticproblematiek op onze blog of https://www.plasticsoupfoundation.org of https://www.greenpeace.org. Momenteel kan bioplastic in de praktijk niet gecomposteerd noch gerecycleerd worden. Inzamelcentrales sorteren het als restafval voor verbranding. Daarom willen we graag af van plasticverpakking in het algemeen. Glas, papier en blik lijken ons beter. We verwelkomen het idee dat klanten voor afvulbare voeding met eigen zakken, potten of bokalen naar de Zonnewortel komen. We hebben uiteraard zelf altijd nieuwe papieren zakken in huis.

Natuurverf

In de Zonnewortel wordt eveneens natuurverf van Bio Home aangeboden. Er staat ook een voordeelrek voor kwaliteitsverf buiten assortiment.

Kijk even op shop@biohome.be om kennis te maken met het assortiment.
Kies bv. de kleuren bij Alternatuur en koop/bestel ook hier. Of bestel online bij Bio Home OF koop in de winkel van Bio Home (Westerlo of Leuven, zie de adressen op biohome.be)

Adres: Korte Spekstraat 16, 2220 Heist op den Berg. Tel. 0483 06 78 45. email: info@alternatuur.be

Openingstijden

In de voormiddag van 10 u tot 12.30 u.
Op dinsdag- en vrijdagnamiddag van 14 tot 18.00 uur.
Gesloten op zon- en feestdagen.
Of kom op afspraak.

Vers gemalen meel bestellen bij Alternatuur

Gebruik je regelmatig meel om brood, taart, koekjes… te bakken?

Het is belangrijk om vers meel te gebruiken. Op de juiste manier gestockeerd bewaren granen heel lang, terwijl meel al na het malen begint te oxideren (verouderen). Commercieel (ook bio) meel ligt lang in de voorraad van de groothandel en vervolgens in de winkel. Dat kan, afhankelijk van de stockagemogelijkheden, minder gunstig uitvallen voor uw gezondheid. Vers gemalen meel geeft mooiere bakresultaten. Het werkt ook beter in combinatie met natuurdesem. Vanzelfsprekend is de bakkwaliteit van het graan van groot belang. Dit heeft veel (doch niet alles) met het eiwitgehalte van het graan te maken. Voor baktarwe zou dat per 100 g minstens 12 g mogen zijn (zie de voedingswaarden per 100 g op de productinfo).
Wij malen regelmatig tarwe, spelt en rogge met onze Zentrofan graanmolen. Ook op bestelling. Door het speciale koude maalproces gaat niets van de korrel verloren.

Onze ervaring met biovoeding

1973 – Natuurvoedingswinkel & bakkerij

Zelf zijn we al héél lang gebruikers van biologisch voedsel. In 1973 zijn we begonnen met advies en verkoop van biologisch basisvoedsel. In die tijd had je vooral reformwinkels met in het beste geval een assortimentje biologisch. Wij verkozen om voluit biologisch te gaan en basisvoeding voordelig aan te bieden. In Hallaar (Heist op den Berg) hadden we bij ons thuis een kleine natuurvoedingswinkel. We leverden in Vlaanderen ook aan huis bij klanten die gezamenlijk bestelden en op een centraal adres lieten leveren.

Ook stimuleerden we belangstellenden om zelf met een winkel(tje) te starten, zodat we de aan-huis-leveringen over heel Vlaanderen geleidelijk zouden afbouwen.

De bakkerij
Aan ons huis hadden we een natuurdesembakkerijtje aangebouwd, voor uitsluitend gistvrij brood en gebak, waar we o.a. ook seitan en sojamelk zouden maken. Als rijsmiddel gebruikten we natuurdesem. ‘s Avonds werd de nodige hoeveelheid graan tussen de stenen van een grote DDD president graanmolen gemalen.
Vervolgens ging het vers gemalen meel in de houten kneedbak. Natuurdesem en putwater werden toegevoegd (ja, in die tijd hadden we nog gecontroleerd zuiver putwater!), vervolgens werd manueel gekneed.
De volgende vroege ochtend werd in de stenen houtoven het hout aangestoken zodat de bakkerij kon opwarmen. Het deeg werd per 800 g. afgewogen en tot broden gebold, die op een lange met meel bestrooide tafel werden gelegd om nog enkele uren te rijzen. Tegen die tijd waren de stenen van de oven ‘witheet’, perfect dus om de broden te bakken.

Later konden we een grote, oude gietijzeren kneder op de kop tikken. De te kleine oven werd door een grotere houtoven vervangen.

Natuur- of zuurdesembrood is nu populair geworden. Maar kan het ‘desembrood’ dat door talrijke bakkers wordt gebakken wel natuurdesembrood genoemd worden? De meeste van deze broden worden in bakkerijen gekneed en gebakken, waar ook of voornamelijk bakkersgist wordt gebruikt. De gistcellen die in de bakkerij alom aanwezig zijn gaan binnen de kortste keren de natuurdesemdeeg contamineren (vergisten), met gistdesembrood als resultaat.


1980 – Verschuiving focus van voeding naar wonen

In 1980 hebben we gekozen voor de distributie van natuurverven en materialen voor natuurlijk bouwen en wonen, een ander belangrijk aspect van gezond leven waar toen weinig aandacht aan werd besteed. In die tijd was in België natuurverf nauwelijks bekend en de introductie heeft ons een paar jaar zwoegen gekost. Vrij spoedig hebben we, naast importverf, onder eigen merk ‘de Oliekwast’ zelf een serie natuurlijke houtbeschermings-middelen ontwikkeld. Later werd Alternatuur Bio-Home.


2021 – Terug naar de basis: herstart verkoop biologisch basisvoedsel

Nu Bio-Home in goede handen is van onze zonen Joannes en Jonas en onze dochter Lucia, beginnen wij terug met het aanbieden van biologisch basisvoedsel. Zonder druk deze keer.
Met basisvoedsel worden kwalitatief hoogstaande basis ingrediënten bedoeld voor het zelf bereiden van biologisch voedsel. We zijn geen voorstander van industrieel geproduceerd voedsel, ook als het biologisch is. Dit laatste kan als bijkomend voedsel geconsumeerd worden, maar de basis zou optimaal moeten zijn.