Spring naar de inhoud

Biologisch basisvoedsel dat er toe doet

Het on-line en off-line aanbod van Alternatuur

Alternatuur verkoopt zowel online als offline biologisch basisvoedsel in kleine en grote verpakkingen van diverse bio-merkhouders. Kleine hoeveelheden worden vaak door ons afgevuld uit grote originele verpakkingen .
We bieden vooral ‘droogwaren’ aan die langer houdbaar zijn, maar ook ‘verswaren’ kunnen besteld worden. Bekijk het actueel aanbod in onze webshop of bekijk alle mogelijkheden op biofresh.be, de website van onze belangrijkste leverancier. Op deze biofresh.be worden geen prijzen getoond. Indien je ze evenmin in onze webwinkel te zien krijgt, vraag ze dan op bij Alternatuur (info@alternatuur.be).

Grote verpakkingen (zoals bijvoorbeeld 5 kg rijst) zijn voordelig voor gezinnen die voornamelijk biologisch voedsel gebruiken, voor cohousing- en andere groepen die samen biologisch aankopen. We vullen ook af naar kleinere verpakkingen

Onze prijzen zijn voordelig. Ze zijn online en offline dezelfde

Offline? Dan bedoelen we ons BIO-WINKELTJE ZONNEWORTEL in ‘t Spek, Korte Spekstraat 16 in Hallaar.
Is ook het afhaaladres voor online bestellingen van voedingswaren en natuurverven.
We hebben Zonnewortel als naam voor het winkeltje gekozen, omwille van z’n mooie gele bloemen die onze tuin in het najaar opvrolijken.
De ruime winteroogst van lekkere zonnewortels is mooi meegenomen. Zonnewortels zijn eetbaar, rauw o.a. geraspt samen met andere wortelsoorten, knolselder enz. Stoven met smaakmakers als bv. miso of bakken kan ook.

Betaalwijze in de winkel: contant of digitaal (payconiq)
Betaalwijze in de webshop: voorlopig enkel overschrijving
Uitleveringen: We leveren ook aan huis. Doen we zelf binnen regio Heist op den Berg, daarbuiten via bpost.

Plastic-arm

De toekomst voor het bio-buurtwinkeltje is plastic-arm. Zie info over plasticproblematiek op onze blog of https://www.plasticsoupfoundation.org of https://www.greenpeace.org. Momenteel kan bioplastic in de praktijk niet gecomposteerd noch gerecycleerd worden. Inzamelcentrales sorteren het als restafval voor verbranding, terwijl gewoon plastic wel gerecycleerd wordt. We willen graag af van plasticverpakking in het algemeen. Glas, papier en blik lijken ons beter. We verwelkomen het idee dat klanten voor afvulbare voeding met eigen zakken, potten of bokalen naar de Zonnewortel komen. We hebben uiteraard zelf altijd nieuwe papieren zakken in huis, maar altijd nieuw is ook verspilling.

Natuurverf

In de Alternatuurwinkel ‘Zonnewortel’ wordt eveneens het breed natuurverfaanbod van Bio Home aangeboden.

Kijk even op https://biohome.be/shop om kennis te maken met het assortiment. Je kunt hierop rechtstreeks bij BIO HOME bestellen en betalen, Voor afhaling bij Alternatuur. Voorafgaand mag je ons (Alternatuur) altijd advies vragen.
We hebben een mooi en uitgebreid kleurenaanbod van Auro. Auro is de enige ware natuurverffabrikant met zelf gemaakte natuurlijke mengkleuren voor gebruik op de automatische mengmachine. De kleuren kunnen bij Alternatuur gekozen worden of online op shop@biohome. Hierop staat van Auro een tool met ruime kleurenkeuze voor muurverf, lakverf en houtbeits. Het op kleur mengen gebeurt bij Bio Home op Kamp C (Westerlo). Wat op een werkdag wordt besteld kan meestal nog diezelfde avond bij Alternatuur afgehaald worden.
Geef tijdens het bestellen jouw telefoonnummer en liefst ook emailadres door, zodat we je kunnen bereiken om het afhaalmoment af te spreken.

Adres: Korte Spekstraat 16, 2220 Heist op den Berg. Tel. 0483 06 78 45. email: info@alternatuur.be

Openingstijden

Maandag en dinsdag in de voormiddag van 9.30 u tot 12.30 u.
Woensdagnamiddag van 13.30 u tot 18.30 uur.
Donderdag en vrijdag zijn bakdagen, dan hebben we weinig tijd voor de winkel.
Zaterdag van 9 u tot 14 u.
Of kom op afspraak. Zeker voor afhaling van verf na sluiting.

Vers gemalen meel bestellen bij Alternatuur

Gebruik je regelmatig meel om volkorenbrood, taart, koekjes… te bakken?

Het is belangrijk om vers meel te gebruiken. Op de juiste manier gestockeerd bewaren granen heel lang, terwijl meel al na het malen begint te oxideren (door opname van lucht, warmte en vocht) tenzij het goed verpakt koel en droog bewaard wordt.
Vers gemalen meel geeft mooiere bakresultaten. Het werkt ook beter in combinatie met natuurdesem. Vanzelfsprekend is de bakkwaliteit van het graan van groot belang. Dit heeft veel (doch niet alles) met het eiwitgehalte van het graan te maken. Voor baktarwe zou het eiwitgehalte per 100 g minstens 11 g moeten zijn (zie de voedingswaarden per 100 g op de productinfo). Zoniet moeten tarwegluten toegevoegd worden
Wij malen regelmatig tarwe, spelt en rogge met onze Zentrofan graanmolen. Ook op bestelling. Door het speciale koude maalproces gaat niets van de korrelkwaliteit verloren.

We hebben ook andere meel- en bloemsoorten zoals haver**, gerst**, boekweit*, rijst**, 5 granenmeel*of** en tarwebloem**
(* biologisch, ** biologisch dynamisch met Demeter keurmerk)

Onze ervaring met biovoeding

1973 – Natuurvoedingswinkel & bakkerij

Zelf zijn we (Joanna en Jos) al héél lang gebruikers van biologisch voedsel. In 1973 zijn we begonnen met advies en verkoop van biologisch basisvoedsel. In die tijd had je vooral reformwinkels met in het beste geval een assortimentje biologisch. Wij verkozen om voluit biologisch te gaan en basisvoeding voordelig aan te bieden. In Hallaar (Heist op den Berg) hadden we bij ons thuis een kleine natuurvoedingswinkel. We leverden in Vlaanderen ook aan huis bij klanten die gezamenlijk bestelden en op een centraal adres lieten leveren.

Ook stimuleerden we belangstellenden om zelf met een winkel(tje) te starten, zodat we de aan-huis-leveringen over heel Vlaanderen geleidelijk konden afbouwen.

De bakkerij
Aan ons huis hadden we een natuurdesembakkerijtje aangebouwd, voor uitsluitend gistvrij brood en gebak, waar we o.a. ook seitan, sojamelk en nog een en ander zouden maken. Als rijsmiddel voor brood gebruikten we natuurdesem.
‘s Avonds werd de nodige hoeveelheid graan tussen de stenen van een grote DDD president graanmolen gemalen.
Vervolgens ging het vers gemalen meel in de houten kneedbak. Natuurdesem en putwater werden toegevoegd (ja, in die tijd hadden we nog gecontroleerd zuiver putwater!), vervolgens werd manueel gekneed.
De volgende vroege ochtend werd in de stenen houtoven het hout aangestoken zodat de bakkerij kon opwarmen. Het deeg werd per 800 g. afgewogen en tot broden gebold, die op een lange met meel bestrooide tafel werden gelegd om nog enkele uren te rijzen. Tegen die tijd waren de stenen van de oven ‘witheet’, perfect dus om de broden te bakken.

Later konden we een grote, oude gietijzeren kneder op de kop tikken. De eerste kapot gestookte oven werd door een grotere houtoven vervangen.

Natuur- of zuurdesembrood is nu populair geworden. Maar kan het ‘desembrood’ dat door talrijke bakkers wordt gebakken wel natuurdesembrood genoemd worden? De meeste van deze broden worden in bakkerijen gekneed en gebakken, waar ook of voornamelijk bakkersgist wordt gebruikt. De gistcellen die in de bakkerij alom aanwezig zijn gaan binnen de kortste keren de natuurdesemdeeg contamineren (vergisten), met gistdesembrood als resultaat. Tegenwoordig wordt vaak desempoeder door een gistdeeg gemengd.
Zie https://www.piccantino.be/fr-BE/arche-naturkueche/levain-naturel-bio.

Dit is letterlijk wat Arche (anno 2023) beweert: “Thuis zelf brood maken is tegenwoordig erg trendy. Met behulp van Arche natuurzuurdesem maak je eenvoudig zelf zuurdesembrood.”
In werkelijkheid is het de noodzakelijk toe te voegen droge gist die het brood laat rijzen. De Arche natuurzuurdesem is niets anders dan de extra smaakmaker. Het is immers onmogelijk om brood met natuurdesem op 45 minuten te laten rijzen.

Wat hier voor thuisbakkers is bedoeld, is precies hetzelfde dan wat de meeste profi bakkers doen. Ze bakken gistbrood met een licht zure smaak.

Basisrecept van Arche voor twee zuurdesembroden van 750 g:

  • 1 kg volkorenmeel
  • 15 g Arche biologisch zuurdesem (= 2 licht afgeronde eetlepels)
  • 1 pakje droge gist
  • 1 theelepel zeezout
  • 700 ml lauw water
  • Optioneel: broodkruiden naar keuze

Oventemperatuur: 220°C voorverwarmen (gecombineerde warmte) / na 5 minuten temperatuur terugbrengen naar 200°C. Rusttijd: totaal 45 minuten. Baktijd: ongeveer 60 minuten

  1. Meng de droge ingrediënten (bloem, zuurdesem, droge gist) met het zout en eventueel met de broodkruiden.
  2. Giet voorzichtig het lauwe water over de droge ingrediënten.
  3. Kneed goed tot je een glad en homogeen deeg verkrijgt.
  4. Dek af en laat ongeveer 15 minuten op een warme plaats staan.
  5. Kneed het gerezen deeg nog eens kort door.
  6. Vorm er twee broden van en laat nog eens 30 minuten rijzen.
  7. Verwarm ondertussen de oven voor op 220°C (gecombineerde hitte).
  8. Plaats het brood in de voorverwarmde oven.
  9. Verlaag na 5 minuten de temperatuur tot 200°C.
  10. Bak nog eens 55 minuten.
  11. Haal uit de oven, laat afkoelen en geniet ervan.

Kenmerken en voordelen

  • Typische smaaktonen
  • Voor zacht brood en gebak
  • 15 g voor 2 broden van 750 g


1980 – Verschuiving focus van voeding naar natuurlijker bouwen en wonen

In 1980 hebben we gekozen voor de distributie van natuurverven en materialen voor natuurlijk bouwen en wonen, een ander belangrijk aspect van gezond leven waar toen weinig aandacht aan werd besteed. In die tijd was in België natuurverf nauwelijks bekend en de introductie heeft ons een paar jaar zwoegen gekost. Vrij spoedig hebben we, naast importverf, onder eigen merk ‘de Oliekwast’ zelf een serie natuurlijke houtbeschermings-middelen gemaakt. Later werd Bio-Home die nieuwe firmanaam.

We hebben met Bio-Home een lang traject afgelegd tot over pensioenleeftijd. Onze twee zonen Joannes en Jonas en dochter Lucia hebben de zaak overgenomen.

2021 – Terug naar de basis: herstart verkoop biologisch basisvoedsel

Nu Bio-Home in de goede handen is van onze zonen Joannes en Jonas en onze dochter Lucia, beginnen wij terug met het aanbieden van biologisch basisvoedsel. Zonder druk deze keer.
Met basisvoedsel worden kwalitatief hoogstaande basis-ingrediënten bedoeld voor het zelf bereiden van gezond biologisch voedsel. We zijn geen voorstander van industrieel geproduceerd voedsel, ook als het biologisch is. Dit laatste kan als bijkomend voedsel geconsumeerd worden, maar de basis zou optimaal moeten zijn en zou uit de eigen keuken moeten komen. En indien mogelijk zelfs uit de eigen biologische tuin. Dat geluk hebben we.

Eten tegen kanker = Eten voor gezondheid

Geïnspireerd door de Frans-Canadees dokter Richard Béliveau zijn we ons, recent in 2023, in zijn antikanker voedingspatroon gaan verdiepen. Béliveau zet dit voedingspatroon tegenover onze nefaste industriële voedings- en leefgewoonten, die o.a. kankerontwikkeling vrije baan geven.

Zoals op de cover van zijn meest recente boek wordt aangegeven, kan met natuurlijke en vooral plantaardige antikanker voedingsstoffen het risico op ontwikkeling van kankercellen verkleind worden.

Het door dokter Béliveau onderzocht en voorgesteld voedingspatroon met een betere omega3-omega6 balans is ook zinvol tegen andere chronische ziekten en is beter voor onze algehele gezondheid. Dit voedingspatroon komt in grote trekken overeen met de traditionele voeding van bewoners van over de wereld verspreide gebieden, waar mensen een merkwaardig hoge leeftijd bereiken.

De kenninsmaking met het werk van o.a. dokter Béliveau gaf ook aanleiding tot een kleine aanpassing van onze eigen eetgewoonten en een grondige herziening van ons al klein winkelaanbod. We willen geen bio-producten verkopen die de gezondheid van onze klanten niet bevorderen.
We hebben aandacht voor het verstoord evenwicht tussen de omega’s 3 en 6. Producten met veel omega 6 vetzuren, zoals de veel gebruikte koud geperste zonnebloemolie, ook mayonaise en veganaise op basis van die olie, staan niet meer in het schap. De ‘high oleic’ zonnebloemolie zou, omdat uit een andere soort zonnebloempitten geperst, meer omega 9 kenmerken hebben.

We hebben nu meer omega 3 producten in aanbod zoals lijnzaadolie, naast walnoot- en avocado-olie voor gebruik in koude bereidingen. Gelukkig kan de oljfolie blijven staan, al heeft die naast omega 9, een hoger aandeel omega 6 dan omega 3. We hebben altijd al de omega-3 toppers lijnzaad en chiazaad gehad (die je best direct voor gebruik in de koffiemaler fijnmaakt). Gemengde noten blijven staan, naast de te verkiezen walnoten. Verder hebben we nu een uitgebreider assortiment algen en zeewieren, voorlopig zonder veel bijval. We hebben een goede tip voor klanten die nog niet met met de mineraalrijke algen en zeewier vertrouwd zijn. Begin met ”Salade du pecheur’ van Lima uit een handig strooibusje. Strooi het gewoon over het warm of koud eten. Je smaakt het nauwelijks. Zelf meng ik het door de muesli, samen met een mix van noten, pitten en zaden. Ja, ik doe ze eerst in de mixer. Basis is de voordelige ‘muesli extra’ van De Halm. Daarbij doe ik er nog een in stukjes gesneden appel en druiven bij. Als de druiventijd voorbij is doe ik rozijnen. Na een tijdje zijn onze kiwi’s rijp. Aan diepgevroren klein fruit kom je altijd. En geloof het of niet, ik kan een fijn gesnipperd teentje look niet bij de muesli missen. Look is de beste antikanker groente.

Praktisch alle voorverpakte producten, van vegan ontbijtgranen, broodsmeersels tot biochips, bevatten koudgeperste zonnebloemolie (verkopen we dus niet meer). Af en toe zien we het gebruik van de high oleic variant, waarover we nog onbeantwoorde vragen hebben. Bij de bereide verswaren zien we hetzelfde probleem. Dat maakt de assortimentskeuze erg dun.

Interessant om te lezen: https://www.ahealthylife.nl/hoe-verhouding-tussen-omega-6-omega-3-optimaliseren/