Spring naar de inhoud

Biologisch basisvoedsel dat er toe doet

Het on-line en off-line aanbod van Alternatuur

Alternatuur verkoopt zowel online als offline biologisch basisvoedsel in zowel kleine als grotere verpakkingen van diverse bio-merkhouders of door Alternatuur afgevulde hoeveelheden vanaf grotere verpakkingen.
We bieden vooral ‘droogwaren’ aan die langer houdbaar zijn, maar ook ‘verswaren’ kunnen besteld worden. Bekijk het actueel aanbod in onze webshop of bekijk alle mogelijkheden op biofresh.be, de website van onze belangrijkste leverancier. Op deze biofresh.be worden geen prijzen vermeld, ze kunnen bij Alternatuur via e-mail (info@alternatuur.be) opgevraagd worden.

Grote verpakkingen (zoals bijvoorbeeld 5 kg rijst) zijn voordelig voor gezinnen die voornamelijk biologisch voedsel gebruiken, voor cohousing- en andere groepen die samen biologisch aankopen.

Onze voordelige prijzen zijn voor online en offline verkoop dezelfde

Offline? Dan bedoelen we ons BIO-WINKELTJE ZONNEWORTEL in ’t Spek, Korte Spekstraat 16 in Hallaar.
Is ook het afhaaladres voor de online bestellingen.
We hebben Zonnewortel als naam voor het winkeltje gekozen, omwille van z’n mooie gele bloemen die onze tuin in het najaar opvrolijken

Betaalwijze in de winkel: contant of digitaal (payconiq)
Betaalwijze in de webshop: overschrijving
Uitleveringen: We leveren ook aan huis. Doen we zelf binnen regio Heist op de Berg of via bpost.

Plastic-arm

De toekomst voor het bio-buurtwinkeltje is plastic-arm. Zie info over plasticproblematiek op onze blog of https://www.plasticsoupfoundation.org of https://www.greenpeace.org. Momenteel kan bioplastic afval in de praktijk niet gecomposteerd noch gerecycleerd worden. Daarom willen we graag af van plasticverpakking in het algemeen. Glas, papier en blik lijken ons beter. We verwelkomen het idee dat klanten voor afvulbare voeding met eigen bokalen of andere herbruikbare verpakking naar de Zonnewortel komen.

Natuurverf

In de Zonnewortel wordt eveneens natuurverf van Bio Home aangeboden. Er staat ook een voordeelrek voor kwaliteitsverf buiten assortiment.

Kijk even op shop@biohome.be om kennis te maken met het assortiment.
Kies bvb. de kleurtjes bij Alternatuur en bestel hier OF via de webshop van Biohome OF direct in de winkel van Biohome (Westerlo of Leuven)

Adres: Korte Spekstraat 16, 2220 Heist op den Berg. Tel. 0483 06 78 45. email: info@alternatuur.be

Openingstijden

In de voormiddag van 9.30 u tot 12 u.
Op dinsdag- en vrijdagnamiddag van 14 tot 18.00 uur.
Gesloten op zon- en feestdagen.
Of kom op afspraak.

Vers gemalen meel bestellen bij Alternatuur

Gebruik je regelmatig meel om brood, taart, koekjes… te bakken?

Het is belangrijk om vers meel te gebruiken. Op de juiste manier gestockeerd bewaren granen heel lang, terwijl meel na het malen begint te oxideren (verouderen). Commercieel (ook bio) meel ligt lang in de voorraad van de groothandel en vervolgens in de winkel. Dat is niet bevorderlijk voor uw gezondheid. Vers gemalen meel geeft mooie bakresultaten. Het werkt ook beter in combinatie met natuurdesem. UIteraard is de bakkwaliteit van het graan van groot belang.
Op bestelling malen wij diverse granen en niet oliehoudende pitten vers met onze Zentrofan graanmolen. Dit volkorenmeel is heel fijn en luchtig. Door het speciale koude maalproces gaat niets van de korrel verloren.

Onze ervaring met biovoeding

1973 – Natuurvoedingswinkel & bakkerij

Zelf zijn we al héél lang gebruikers van biologisch voedsel. In 1973 zijn we begonnen met advies en verkoop van biologisch basisvoedsel. In die tijd had je vooral reformwinkels met in het beste geval een assortimentje biologisch. Wij verkozen om voluit biologisch te gaan en basisvoeding voordelig aan te bieden. In Hallaar (Heist op den Berg) hadden we bij ons thuis een kleine natuurvoedingswinkel. We leverden ook aan huis bij klanten die gezamenlijk bestelden en op een centraal adres lieten leveren.

Ook stimuleerden we mensen om zelf met een winkel(tje) te starten, zodat we de aan-huis-leveringen over heel Vlaanderen konden afbouwen.

Aan ons huis hadden we een natuurdesembakkerijtje aangebouwd, voor uitsluitend gistloos brood en gebak. Als rijsmiddel gebruikten we natuurdesem. Laat op de avond werd de nodige hoeveelheid graan tussen molenstenen gemalen. Vervolgens ging het vers gemalen meel in de houten kneedbak. Natuurdesem en putwater werden toegevoegd (ja, in die tijd hadden we nog gecontroleerd zuiver putwater!), vervolgens werd manueel gekneed. De volgende vroege ochtend werd in de stenen houtoven het hout aangestoken zodat de bakkerij kon opwarmen. Het deeg werd per 800 g. afgewogen en tot broden gebold, die op een lange met meel bestrooide tafel werden gelegd om nog enkele uren te rijzen. Tegen die tijd waren de stenen van de oven ‘witheet’, perfect dus om de broden te bakken.
Later konden we een grote, oude gietijzeren kneder op de kop tikken. De kleine oven werd door een grotere houtoven vervangen.

Natuur- of zuurdesembrood is nu populair geworden. Maar kan het ‘desembrood’ dat door talrijke bakkers wordt gebakken wel natuurdesembrood genoemd worden? De meeste van deze broden worden in bakkerijen gekneed en gebakken, waar ook of voornamelijk bakkersgist wordt gebruikt. De gistcellen die in de bakkerij alom aanwezig zijn gaan binnen de kortste keren de natuurdesemdeeg contamineren (vergisten), met gistdesembrood als resultaat.


1980 – Verschuiving focus van voeding naar wonen

In 1980 hebben we gekozen voor de distributie van natuurverven en materialen voor natuurlijk bouwen en wonen, een ander belangrijk aspect van gezond leven waar toen weinig aandacht aan werd besteed. Uiteraard bleven we zelf steeds biologisch eten en ons eigen brood bakken.


2021 – Terug naar de basis: herstart verkoop biologisch basisvoedsel

Nu Bio-Home in goede handen is van onze zonen Joannes en Jonas en onze dochter Lucia, beginnen wij terug met het aanbieden van biologisch basisvoedsel.