Spring naar de inhoud

Biologisch basisvoedsel dat er toe doet

1. Het online aanbod van Alternatuur

Alternatuur verkoopt online biologisch basisvoedsel ‘iets groter verpakt’ en ‘voordeliger’. We bieden voornamelijk langer houdbare ‘droogwaren’ aan, verpakt in dozen per 4, 6, 8,.. producteenheden. Voorbeeld: 6 x 500 gram zilvervliesrijst. Granen, vlokken, zaden en pitten, peulvruchten, meel e.d. kunnen ook aangekocht worden in zakken van bijvoorbeeld 2,5 of 5 kilo. Bekijk in de shop de exacte inhoud, prijs en informatie per artikel.

‘Iets groter verpakt’ is een interessant aanbod voor gezinnen die voornamelijk biologisch voedsel gebruiken, voor cohousing- en andere groepen die samen biologisch aankopen.

Kleiner kan ook. Kan het ook ‘iets kleiner’ ? Ja, aankoop van kleine verpakkingen per stuk is mogelijk, weliswaar niet alles en iets minder voordelig. Kleiner kan voor wat we zelf kleiner kunnen aankopen. Suggestie: organiseer samenaankoop met familie, vrienden, buren… om volledig of gedeeltelijk ‘groter verpakt’ te gaan.

Hoe we werken

We werken op bestelling zonder eigen voorraad en dat heeft een aantal voordelen:

  • Interessantere prijzen: door zonder gangbare winkelinfrastructuur te werken, zonder ruime openingstijden, zonder eigen voorraden enz. kunnen we onze prijzen lager houden.
  • Versheid: de producten staan hier geen maanden in de rekken. Dat wordt gereduceerd tot hooguit een paar dagen.
  • Bestellen kan via onze webshop. Inkomende bestellingen worden gebundeld en met regelmaat bij de groothandel besteld.
  • Betalingen: Momenteel enkel door overschrijving.
  • Als afhaalpunt in Heist op den Berg, Korte Spekstraat 16 zijn we open op dinsdag en vrijdag van 16 tot 19 uur, andere uren / dagen op afspraak. Ook voor afhaling van bij Bio Home bestelde producten. Communicatie a.u.b. zoveel mogelijk via Email. Telefonisch mag ook, al hebben we tijdens het werk in de tuin niet altijd een mobieltje op zak.
  • Uitleveringen: We leveren ook aan huis. Hiervoor werken we samen met bpost.

2. Het bio-buurtwinkeltje ‘Zonnewortel’

In Bio-buurtwinkeltje Zonnewortel vind je vooral basisvoeding, granen, deegwaren, linzen, zaden, pitten, noten, gedroogde vruchten en nog andere basisproducten.

We hebben Zonnewortel als naam gekozen, omwille van z’n mooie gele bloemen die onze tuin opvrolijken.

Het bio-buurtwinkeltje en de webwinkel zijn twee verschillende initiatieven van Alternatuur. Zo gelden bijvoorbeeld de prijzen van de webwinkel niet in het buurtwinkeltje. De webwinkel werkt zonder eigen voorraad, terwijl de Zonnewortel wel een basisvoorraad heeft.

De toekomst voor het bio-buurtwinkeltje is plastic-arm. Zie info over plasticproblematiek op onze blog of https://www.plasticsoupfoundation.org of https://www.greenpeace.org. Momenteel kan bioplastic afval in de praktijk niet gecomposteerd noch gerecycleerd worden. Daarom willen we graag af van plasticverpakking. Glas, papier en blik lijken ons beter. We verwelkomen het idee dat klanten voor voeding met eigen bokalen of andere herbruikbare verpakking naar de Zonnewortel komen.

In de Zonnewortel wordt eveneens natuurverf van Bio Home aangeboden. Er staat ook een voordeelrek voor kwaliteitsverf buiten assortiment.

Adres: Korte Spekstraat 16, 2220 Heist op den Berg. Tel. 0483 06 78 45. email: info@alternatuur.be

Openingstijden

Meestal van 10.00 tot 18.00 (niet op zon- en feestdagen)
Zie het bordje aan de winkeldeur
Open :         welkom !
Gesloten :   we zijn er niet 
of kom op afspraak

Vers gemalen meel bestellen bij Alternatuur

Gebruik je regelmatig meel om brood, taart, koekjes… te bakken?

Het is belangrijk om vers meel te gebruiken. Op de juiste manier gestockeerd bewaren granen heel lang, terwijl meel direct na het malen begint te oxideren (verouderen). Commercieel (ook bio) meel ligt lang in de voorraad van de groothandel en vervolgens in de winkel. Dat is niet bevorderlijk voor uw gezondheid. Vers gemalen meel geeft mooiere bakresultaten. Het werkt ook beter in combinatie met natuurdesem. UIteraard is de bakkwaliteit van het graan van groot belang.
Op bestelling malen wij diverse granen en niet oliehoudende pitten vers met onze Zentrofan graanmolen. Bovendien is dit volkorenmeel heel fijn en luchtig. Door het speciale koude maalproces gaat niets van de korrel verloren.

Onze ervaring met biovoeding

1973 – Natuurvoedingswinkel & bakkerij

Zelf zijn we al héél lang gebruikers van biologisch voedsel. In 1973 zijn we begonnen met advies en verkoop van biologisch basisvoedsel. In die tijd had je vooral reformwinkels met in het beste geval een assortimentje biologisch. Wij verkozen om voluit biologisch te gaan en basisvoeding voordelig aan te bieden. In Hallaar (Heist op den Berg) hadden we bij ons thuis een kleine natuurvoedingswinkel. We leverden ook aan huis bij klanten die gezamenlijk bestelden en op een centraal adres lieten leveren.

Ook stimuleerden we mensen om zelf met een winkel(tje) te starten, zodat we de aan-huis-leveringen over heel Vlaanderen konden afbouwen.

Aan ons huis hadden we een natuurdesembakkerijtje aangebouwd, voor uitsluitend gistloos brood en gebak. Als rijsmiddel gebruikten we natuurdesem. Laat op de avond werd de nodige hoeveelheid graan tussen molenstenen gemalen. Vervolgens ging het vers gemalen meel in de houten kneedbak. Natuurdesem en putwater werden toegevoegd (ja, in die tijd hadden we nog gecontroleerd zuiver putwater!), vervolgens werd manueel gekneed. De volgende vroege ochtend werd in de stenen houtoven het hout aangestoken zodat de bakkerij kon opwarmen. Het deeg werd per 800 g. afgewogen en tot broden gebold, die op een lange met meel bestrooide tafel werden gelegd om nog enkele uren te rijzen. Tegen die tijd waren de stenen van de oven ‘witheet’, perfect dus om de broden te bakken.
Later konden we een grote, oude gietijzeren kneder op de kop tikken. De kleine oven werd door een grotere houtoven vervangen.

Natuur- of zuurdesembrood is nu populair geworden. Maar kan het ‘desembrood’ dat door talrijke bakkers wordt gebakken wel natuurdesembrood genoemd worden? De meeste van deze broden worden in bakkerijen gekneed en gebakken, waar ook of voornamelijk bakkersgist wordt gebruikt. De gistcellen die in de bakkerij alom aanwezig zijn gaan binnen de kortste keren de natuurdesemdeeg contamineren (vergisten), met gistdesembrood als resultaat.


1980 – Verschuiving focus van voeding naar wonen

In 1980 hebben we gekozen voor de distributie van natuurverven en materialen voor natuurlijk bouwen en wonen, een ander belangrijk aspect van gezond leven waar toen weinig aandacht aan werd besteed. Uiteraard bleven we zelf steeds biologisch eten en ons eigen brood bakken.


2021 – Terug naar de basis: herstart verkoop biologisch basisvoedsel

We beginnen terug met de verkoop van biologische voeding, met een aanbod ‘Iets groter verpakt’ dat weinig concurrerend is voor de andere bio-handelaars in de streek. Al deze andere bio-producenten en handelaars zijn gemakkelijk te vinden op https://www.biomijnnatuur.be/