Ik kreeg het boek DE LIJST van dr. Servaas Bingé te lezen. Servaas Bingé is onder andere sportarts. Het boek gaat vrij diep over de relatie voeding en gezondheid. Op diverse vlakken is dit een verhelderend en ‘gedurfd’ boek.
Op de achterkant van het omslag wordt meteen de toon gezet:
We beseffen het ondertussen wel: voeding bepaalt in grote mate onze levenskwaliteit en gezondheid. Maar onze voedingsgewoonten veranderen blijkt aartsmoeilijk. Vermageringsdiëten leunen op louter wilskracht en zijn gedoemd om te falen.
Arts Servaas Bingé kiest voor een structurele aanpak. Met ‘De lijst’ ontwikkelde hij een onderbouwde methode waarmee je de juiste ‘mindset’ creëert om jouw voedingspatroon te optimaliseren en gezonde voeding terug de plaats te geven die het verdient.
De opzet is simpel maar streng: gedurende 10 dagen ga je enkel eten wat er op De Lijst staat. Dat is de eliminatiefase. Daarna begint het ‘herprogrammeren’ en ga je stap voor stap de voedingsmiddelen introduceren die zorgen voor een lagere ontstekingsgraad en jou beter en energieker doen voelen.
Geen valse beloftes: De Lijst volgen zal de eerste dagen niet altijd even makkelijk zijn maar na een week voel je gegarandeerd het verschil.
Meer dan een boek is De Lijst een oproep: sta bewust in het leven, doe aan zelfonderzoek en neem je gezondheid in handen, dat is het grootste cadeau dat je jezelf kan geven”.
Het mag gezegd, als intro kan dit tellen. Dr. Bingé zet niet enkel een methode neer, waarmee je leert welke voedingsstoffen een negatieve invloed op jouw individuele gezondheid hebben. Hij raadt ook het gebruik van conventioneel geteeld en verwerkt voedsel af, of het nu uit de supermarkt of de horeca komt. En hij raadt het gebruik aan van biologisch geteeld en bereid voedsel, omdat daarmee het risico op contaminatie met schadelijke stoffen kleiner is. Tenslotte spoort hij de lezer aan om het voedsel zelf te bereiden. Daarom geeft hij recepten met voldoende variatie in het boek mee, voor ontbijt, middag- en avondmaal.
Het was dus voorspelbaar dat vanuit conventionele wetenschappelijke hoek, die zich eerder met de gangbare voedingsindustrie verbonden voelt, felle kritiek zou komen. Zo lees je bij voorbeeld op de website gezondheidenwetenschap.be:
Factcheck
Huisarts Servaas Bingé bracht het boek ‘De Lijst’ uit, dat een tiendaags eliminatiedieet aanraadt om de oorzaken van alle ontstekingen uit je voeding te bannen en zo je lichaam te ‘herprogrammeren’. Dat is vanuit wetenschappelijk oogpunt nonsens. Als je gezond wil eten, volg je het best de omgekeerde voedingsdriehoek van het Vlaams Instituut Gezond Leven.
Het gaat om zuivelvrij, zoetmiddelvrij, glutenvrij en nog meer vrij, zeg maar detox voedsel. Doch lekker, gevarieerd en voedzaam. Voor die mindere dingen die je op advies van dr. Bingé laat, worden heilzame en boeiende smaken toegevoegd. Het boek is inderdaad goed onderbouwd. Met de swoeng, die door het boek raast en de talrijke Engelse uitroepwoorden en zinnen, heb ik het iets minder. Maar in de diepte zit de boodschap goed. Ik heb een en ander geprobeerd en moeilijk (?). Neen niks moeilijk. Wel €-duur wat in de lijst zit, maar door de recepten iets te ‘herprogrammeren’ met bij de seizoenen passende producten, kan het er mee door. We moeten eindelijk begrijpen dat gezonde voeding er toe doet. Bespaar liever op andere dingen, op voedselverspilling bijvoorbeeld. Als je het boek in de bibliotheek vindt, zeker meenemen.