Spring naar de inhoud

Cultuuravond zaterdag 10 december

met o.a. Kombucha, Borsjtsj soep en Zweedse saffraankoekjes

Alternatuur, centrum voor NATUUR en CULTUUR, organiseert op zaterdag 10 december een gezellige cultuuravond.

Het wordt een cultuurgebeuren met de focus op verbinding onder het motto: de cultuur van het volk kan het volk verenigen!

Wat staat er op het programma?

Iedereen wordt verwelkomd met een glaasje kombucha.
Kombucha is een gefermenteerde drank waarvan de oorsprong wordt gesitueerd in het oude China, ongeveer 2250 jaar geleden onder keizer Qin Shi Huang Di.

Het verhaal: Eens zou een monnik zijn thee onbedacht buiten hebben laten staan. Hij vond hem pas terug toen de thee reeds gefermenteerd was, maar dronk hem toch op… en voelde zich daar goed bij.
De monniken uit die periode volgden de TAO traditie, met als beginsel: de bron van het leven is een kosmische eenheid, verbonden met de manifestatie van myriaden van dingen, die de levensstroom gestalte geven. TAO is het pad dat deze levensstroom volgt: eenheid met diversiteit.

Kombucha veroverde Korea, Japan, Indië en Rusland, waar hij warm onthaald werd.
We toasten op vrede, luisteren naar mooie muziek en teksten.
Daarna doen we samen een eenvoudig Russisch dansje: de ‘Trojka’ of het driespan. Graag hadden we ook de Oekraïnse Gopak aangekondigd, maar het zou kunnen dat onze vaardigheden niet toereikend zijn voor deze dans (zie ‘gopak dance’ op YouTube)

Borsjtsj soep met lookbrood

De maaltijd die we na het dansje delen bestaat uit een eenvoudige doch kleurrijke Oekraïense specialiteit: Borsjtsj (of borscht) met lookbrood. Smachno! (Oekraïens voor smakelijk)

Borsjtsj, borsjt, borscht of borsh is een soep uit de Oekraïense keuken, een mooie rode soep waarin de rode Bieten niet mogen ontbreken. Ze wordt veel gegeten in Slavische landen, met name in Oekraïne, Polen, Rusland en Wit-Rusland.
Borsjtsj werd in juli 2022 door de UNESCO erkend als een oorspronkelijk Oekraïens gerecht.

Lucia lichtfeest

December is de periode waarin de terugkeer van het licht wordt gevierd. In onze cultuur is het Lucia feest op 13 december het eerste lichtfeest waarmee de Kerstperiode wordt ingeleid. Traditioneel vormt het ronddelen van de typische Zweedse saffraan koekjes een belangrijk onderdeel van dit feest.

Als besluit duiken we de kerstsfeer in, met mooie kerstgezangen van een kozakkenkoor, geleid door de Nederlandse chef-dirigent Marcel N. Verhoef.
Kerstmis wordt op veel plaatsen in de wereld gevierd als feest van de vrede. In die geest willen we de cultuuravond besluiten.


Waar is het te doen?

Korte Spekstraat 16 Hallaar. Aanvang 19 uur.
Deelname is gratis, een vrije bijdrage is welkom.
Om praktische reden is inschrijving voor 7 december noodzakelijk. Liefst per email naar info@alternatuur.be, evt. telefonisch op 0483 067845 of in het Alternatuur winkeltje.

Koken en bakken voor de cultuuravond gebeurt vrijdagnamiddag 9 december bij Alternatuur. Wie hieraan wil deelnemen is welkom.

Oorspronkelijk was het de bedoeling om ‘groter verpakt’ met scherpere prijzen enkel online te verkopen. Dat werd geen succes.
Daarom zijn we, naast de online verkoop, thuis begonnen met een Bio-Buurtwinkeltje met een basisvoorraad biologisch voedsel. Behalve voorverpakt in gangbare formaten hebben we veel in bulk staan. We wegen de gewenste hoeveelheid af in door u meegebrachte bokalen, zakken e.d. Of we gebruiken eigen papieren zakken of bokalen.

De webshop wordt geleidelijk aan een nuttige ‘tool’ voor het winkeltje, o.a. om prijs en herkomst van de producten te zien. De prijzen in de online- en fysieke winkel zijn ondertussen dezelfde, maar nog niet helemaal online te zien. Omdat we als kleinbedrijf BTW vrijgesteld zijn, betaal je bij ons geen btw.
Voor volledige transparantie hebben we een winkelvoorraadlijst beschikbaar, met zowel onze aankoop- als verkoopprijzen.

Oogst van de zonnewortels

In deze periode tot in februari kunnen zonnewortels geoogst worden. Bij Alternatuur hebben we heel wat zonnewortel staan. Laat in het najaar verschijnen de mooie gele bloemen op de hoge stengels. Vandaar de naam van het winkeltje. Zonnewortel is familie van de zonnebloem en de aardpeer (topinamboer). De knol kan zowel rauw, gekookt of gebakken gegeten worden en smaakt licht zoet en nootachtig. Zonnewortels bevatten inuline. Deze inuline en zijn fructo-oligosachariden worden als zoetstof gebruikt bij suikervrije diëten voor onder andere diabetici, aangezien ze de suikerspiegel niet beïnvloeden.
De zonnewortels hebben een gelijkmatigere vorm dan aardperen, zodat ze gemakkelijker te schillen zijn. En we vinden ze pittiger van smaak. Het komt er op aan om de bereidingswijze te vinden die het best past bij jouw smaakvoorkeur.
In het winkeltje verkopen we zonnewortel aan groothandelsprijs en dat is momenteel € 1,98 per kilo.

Actuele openingstijden

Op voormiddagen van 10 tot 12 uur (niet op zon- en feestdagen)
Daarbuiten kan je bij ons na afspraak ook op andere momenten terecht.
info@alternatuur.be en telefonisch op 0483 067845

Leren uit de geschiedenis?

De wortels van TAO

Volgens de overlevering zouden de wortels van Tao teruggaan tot de levensperiode van de Chinese Gele keizer Huang Di, 4700 jaar geleden. Hij werd bijna 100 jaar, van 2698 tot 2599 jaar voor Christus.

Lau-tze, een wijze Tao meester, leefde 2000 jaar later, als tijdgenoot van Confucius.
Als historicus verzorgde Lau-Tze de archieven van de staat Tsj’oe.
Confucius had gehoord over de omvangrijke kennis van Lau-Tze en bracht hem een bezoek om opheldering te vragen over sommige antieke riten.
Lau-Tze gaf een ontnuchterend antwoord: alle riten zijn slechts woorden van mensen waarvan het gebeente reeds tot stof is vergaan. Maak je los van je eigenwaan, wellust, schijnheiligheid en overdreven ambitie.
Volgens de kronieken was Confucius verre van beledigd door dit kritisch advies. Hij had niets dan lof voor zijn opponent en vergeleek hem met ‘een draak die naar de hemel stijgt op wind en wolken’.
Beide heren beschikten over de nodige humor om te kunnen relativeren. Niet zo vanzelfsprekend, want hun beginselen waren in bepaald opzicht totaal tegengesteld…
Tao was de weg van ‘spontane deugd’ in harmonie met de sacrale natuur en de vrijheid van het volk.
Confucius, filosoof maar ook politicus, volgde een beleid van ‘opgelegde deugd’ vooral in de zedelijke sfeer, en gehoorzaamheid van het volk. Toch bevatte de filosofie van Confucius herkenbare elementen uit het Tao.
In de Chinese samenleving van toen, liepen de strenge regels voor eenvormigheid van Confucius evenwijdig met het verfrissend streven naar non-conformisme en vrijheid van het volk.
Deze twee stromingen zijn nog steeds herkenbaar in onze wereldgemeenschap. Samen kunnen ze een mooie eenheid vormen: duurzame vrijheid verbonden met sociale verantwoordelijkheid.

Ondertussen zijn er vele eeuwen verlopen. Tegengestelde levensopvattingen zijn tot in het extreme gepolariseerd. Waar is de humor en het vermogen om te relativeren gebleven ? Kunnen we die vonk terug leven in blazen ?

Joanna (Alternatuur)

Sommige gegevens zijn ontleend aan het boek ‘TAU’ van John Blofeld, Kruseman’s uitgeversmaatschappij Den Haag


Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *